26/3/17

La història d'un treball reconegut sobre equitat de gènere.

El passat dijous 16 de març, en el ple de l'Ajuntament de Ciutadella es va aprovar nomenar Sala de Joana de Vigo i Esquella a la sala d'actes de la Casa de Cultura. 

Aquest fet té l'origen el curs 2014-15 quan les escoles de la Xarxa de Centres educatius Cooperants estaven treballant l'equitat de gènere. El grup de 5è de la nostra escola, amb la mestra Joana Majó , va decidir fer una recerca sobre els noms dels carrers de Ciutadella. El resultat va ser decebedor ja que només en van trobar 3 que tenien nom de dona, la resta de carrers fan referència a homes, santes o verges.

Per tal d'augmentar la presència de les dones en els noms dels carrers, van dur a terme una treball de recerca per trobar qualque dona que hagués destacat al llarg de la història del nostre poble. Així és com van descobrir na Joana de Vigo i Esquella (Ciutadella 1779-1855) escriptora, il·lustrada i enciclopedista.

Van adreçar la proposta de posar el nom d'aquesta dona a un carrer de Ciutadella al batle d'aquell moment, Ramon Sampol.

                          

El curs 2015-16 el mateix grup d'alumnes que ja cursaven 6è, com que no havien obtingut cap resposta, van tornar a l'Ajuntament a fer la mateixa proposta a la batlessa d'aquell moment, Joana Gomila

                        . 

Aquell curs, el dia de Sant Antoni n'Aya Abú Zneid i en Quim Ferrer com a representants del grup d'alumnes, van poder explicar des de l'Ajuntament, el treball que havien fet sobre l'equitat de gènere. En aquella ocasió la batlessa va manifestar que el Consistori es comprometia en posar el nom d'un carrer a na Joana de Vigo.

                           

Aquest curs, 2016-17 el grup d'alumnes ja no és a la nostra escola perquè actualment cursen 1r d'E.S.O, La tutora, na Joana Majó tampoc hi és perquè s'ha jubilat. Però ha estat ara quan tota aquesta història ha tingut un bon final.
Com que, de moment no hi ha previst que hi hagi un carrer nou a Ciutadella, es proposa posar el nom de Joana de Vigo i Esquella a la Sala d'Actes de la Casa de Cultura. El dijous 16 de març es va aprovar aquesta proposta en el ple municipal.

Va ser molt polit veure aconseguit l'objectiu d'aquests fillets i filletes i de la seua tutora, na Joana Majó. Gràcies al seu treball i també a la seua perseverància, Ciutadella donarà visibilitat a una dona, que esperam que no sigui la darrera.

Però el que va ser especialment polit va ser la retrobada a l'Ajuntament, el dia del ple, d'alguns dels fillets i filletes amb na Joana Majó.

Moltes gràcies per la vostra feina!
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.