12/12/13

MALALA YOUSAFZAI: el dret de les filletes a l'educació.

Malala Yousafzai, va néixer a Pakistan el 1997. És coneguda pel seu activisme a favor dels drets dels civils, especialment dels drets de les dones a la vall del riu Swat, on el règim talibà ha prohibit l'assistència a l'escola de les filletes.
A l'edat de 13 anys, Yúsafzai va aconseguir notorietat en escriure un blog per a la BBC amb  el pseudònim Gul Makai, explicant la seva vida baix el règim del Tehrik i Taliban Pakistan (TTP).
El 9 d'octubre de 2012  va ser agredida per un milicià del TTP, el qual li va disparar amb un fusell que li va impactar al crani i el coll, per la qual cosa va haver de ser intervinguda quirúrgicament. El portaveu del TTP, Ehsanullah Ehsan, va afirmar que intentarien un nou atac.
Malala rebé el Premi Nacional per la Pau el 2011 que atorga Pakistan, per la seva defensa de l'educació de les filletes.
El grup pro drets dels infants KidsRights Foundation incloí Malala entre els nominats per al Premi Internacional dels Nens per la Pau, sent la primera filleta pakistanesa nominada per al mateix.
El maig de 2013 fou guardonada amb el Premi Internacional Catalunya «per la seva determinació i el seu coratge en la defensa dels drets humans».
http://youtu.be/kzWYjMUt_bw
clica damunt la imatge per escoltar uns fragments del seu discurs a la ONU

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.