21/6/16

DIA MUNDIAL DE LES PERSONES REFUGIADES


El 20 de juny es commemora el Dia Mundial de les Persones Refugiades com una expressió de solidaritat, sensibilització i responsabilitat amb totes aquestes persones. Són més de 60 milions les que estan forçosament desplaçades de les seves cases, la major xifra des de la fi de la Segona Guerra Mundial.



L'assemblea del nostre centre es va adherir al MANIFEST #YOACOJO d'Amnistia Internacional:

"Els qui signem aquest manifest volem acollir. I considerem que Europa no està donant la resposta adequada a les persones refugiades. Al contrari, tot el seu esforç fins ara s'ha centrat a protegir les fronteres i convertir Europa en una fortalesa.

La conseqüència d'aquesta absurda situació és que centenars de milers de persones es veuen empeses a emprendre viatges perillosos per mar o terra que poden costar-los la vida. Milers ja no podran explicar la seva història perquè moren en el camí, moltes vegades ofegades. Unes altres s'han quedat atrapades en campaments de refugiats, sobrevivint en condicions extremadament difícils.

Especialment tràgica és la situació de dones i nenes exposades a explotació i violència sexual, i la de les persones en situació de major vulnerabilitat, com per exemple, les que tenen una discapacitat. Totes elles han vist cercenada la vida que portaven i s'enfronten a abusos i violacions dels seus drets que mai haguessin imaginat. Per no parlar de les milers de famílies que s'han trencat i que damunt sofreixen rebuig als països que haurien d'oferir-los un acolliment digne.

Volem que els països de la Unió Europea, i Espanya com a part d'ella, garanteixin a les persones refugiades el suport que els correspon, que facin un pas avanci, que escoltin la nostra veu, que ACULLIN.
Volem que Europa cridi Jo Acullo #YoAcojo.

Per això, demanem al govern d'Espanya:
  • Que garanteixi una resposta ràpida per a les persones refugiades i sol·licitants d'asil que arriben a Europa, bé per terra, bé per mar.
  • Que compleixi amb les seves obligacions internacionals i augmenti el nombre de places de reasentamiento, especialment per a dones, nenes i persones en situació d'especial vulnerabilitat.
  • Que garanteixi unes condicions d'acolliment dignes.
  • Que es comprometi a impulsar mesures que garanteixin el dret d'asil i a l'establiment de rutes legals i segures perquè ningú hagi d'arriscar la seva vida a la recerca de refugi".



7/6/16

Dia 1 de Juny, dia sense electricitat a les escoles de la Xarxa de Centres Educatius Cooperants.

Aquest va ser l'escrit que vam enviar a les famílies per informar-les sobre el Dia sense Electricitat:
El canvi climàtic és un dels principals reptes del segle XXI. L’augment de la temperatura planetària afecta seriosament els cultius d’arreu del món, la biodiversitat marina, la disponibilitat d’aigua, l’habitabilitat d’alguns territoris i augmenta la virulència dels fenòmens climàtics extrems, condicionant dràsticament la vida de milions de persones arreu del món.
La nostra escola, com a membre de la Xarxa de Centres Educatius Cooperants treballa per conèixer les causes i conseqüències d’aquesta realitat i promoure accions de canvi que contribueixen a frenar l’augment de la temperatura del planeta.
Per aquest motiu, hem organitzat conjuntament amb la resta d’escoles de la Xarxa, Dia 1 de juny, Dia Sense Electricitat.
Al nostre centre no encendrem els llums, no posarem música a les entrades i sortides de l’alumnat, no emprarem els ordinadors ni les fotocopiadores...
Al final del matí farem una lectura del comptador per fer-ne una comparativa amb un dia normal. D’aquesta manera podrem comprovar i valorar la quantitat de CO2 que deixam d’emetre.
Amb aquest acte els fillets i les filletes, també podran adonar-se’n de la dependència que tenim de l’electricitat.
La producció d’electricitat amb energies fòssils és una de les principals causes d’emissió de gasos d’efecte hivernacle. Amb aquesta proposta, volem mostrar la relació entre el nostre model de vida i el canvi climàtic, i reivindicar la necessitat d’apostar per les energies renovables com alternativa indispensable en la lluita contra el canvi climàtic.
Us animam a sumar-vos, a ca vostra, a aquesta iniciativa.


Per poder calcular la quantitat de CO2 que vam deixar d'emetre aquest dia, vam fer dues lectures del comptador, el dimecres 25 i el dimecres 1. D'aquesta manera hem pogut fer la comparativa el més exacta possible resultant que el Dia Sense Electricitat vam consumir 45 Kw/h manco
Com que 1Kw/h de la central de carbó de Mallorca equival a 0,836 kg de CO2, aquest dia vam deixar d'emetre a l'atmosfera la quantitat de 37,62 kg de CO2
Hem representat aquesta quantitat amb la imatge de 37,5 bòtils d'un litre plens amb 1 kg de CO2